Monday, May 13, 2024

"Chicken Biryani" recipe in both English and Urdu:

 "Chicken Biryani". Here's a recipe in both English and Urdu:



**English: Chicken Biryani Recipe**


Ingredients:

- 500g chicken, cut into pieces

- 2 cups basmati rice

- 1 large onion, thinly sliced

- 1/2 cup yogurt

- 2 tomatoes, chopped

- 3-4 green chilies, slit

- 2 tablespoons ginger-garlic paste

- 1/4 cup chopped mint leaves

- 1/4 cup chopped coriander leaves

- 1 teaspoon red chili powder

- 1/2 teaspoon turmeric powder

- 1 teaspoon biryani masala

- 1/2 teaspoon garam masala

- 4 cups water

- 1/4 cup cooking oil

- Salt to taste

- Saffron strands soaked in warm milk (optional)


Instructions:

1. Wash and soak basmati rice in water for 30 minutes. Drain and set aside.

2. Heat oil in a large pan. Add sliced onions and fry until golden brown. Remove half of the fried onions and set aside for garnishing.

3. In the same pan, add ginger-garlic paste and sauté until fragrant. Add chicken pieces and cook until they turn white.

4. Add chopped tomatoes, green chilies, yogurt, mint leaves, coriander leaves, red chili powder, turmeric powder, biryani masala, garam masala, and salt. Mix well and cook for 5-7 minutes.

5. In a separate pot, bring water to a boil. Add soaked rice and cook until it's 70-80% done. Drain the rice and set aside.

6. In a large heavy-bottomed pot, layer half of the partially cooked rice. Then, layer the cooked chicken mixture over the rice. Repeat the layers.

7. Sprinkle the saffron-infused milk over the top layer of rice (if using). Cover the pot with a tight-fitting lid and cook on low heat for 20-25 minutes or until the rice is fully cooked and fluffy.

8. Once done, gently fluff up the biryani with a fork. Garnish with the reserved fried onions. Serve hot with raita or salad.


**Urdu: چکن بریانی کی ترکیب**


سامان:

- چکن 500 گرام، ٹکڑوں میں کاٹا ہوا

- باسمتی چاول 2 کپ

- ایک بڑا پیاز، باریک کٹی ہوئی

- دہی آدھا کپ

- ٹماٹر 2 عدد، کٹے ہوئے

- ۳-۴ ہری مرچیں، چیری کی ہوئی

- ادرک لہسن کا پیسٹ 2 کھانے کے چمچ

- پودینہ پتے کٹے ہوئے آدھا کپ

- دھنیا کٹا ہوا آدھا کپ

- لال مرچ پاؤڈر 1 چائے کا چمچ

- ہلدی پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

- بریانی مصالحہ 1 چائے کا چمچ

- گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ

- پانی 4 کپ

- کھانے کا تیل آدھا کپ

- نمک حسبِ ذائقہ

- زعفران کی دھاگ کا دودھ میں بھگوئی ہوئی


طریقہ:

  باسمتی چاول کو دھوکر 30 منٹ کے لیے پانی میں بھگوئیں۔ پانی کو نکال کر اسے الگ کر دیں۔

 ایک بڑے پین میں تیل گرم کریں۔ کٹی ہوئی پیاز ڈال کر سنہری براؤن ہونے تک تل لیں۔ نصف تلے ہوئی پیازیں نکال کر سائیڈ پر رکھ دیں۔ اسی پین میں ادرک لہسن کا پیسٹ ڈالیں اور خوشبو دار ہونے تک بھونیں۔ چکن ٹکڑوں کو شامل کر کے سفید ہونے تک پکائیں۔

 ٹماٹر، ہری مرچ، دہی، پودینہ، دھنیا، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، بریانی مصالحہ، گرم مصالحہ، اور نمک شامل کریں۔ اچھی طرح مکس کریں اور 5-7 منٹ پکائیں۔

الگ برتن میں پانی کو اُبال لیں۔ بھگوئے ہوئے چاول ڈال کر اُبال لیں جب تک وہ 70-80 فیصد پکا نہ جائیں۔ چاول کو چھان ۔

بڑے کھولے پین میں نصف تک طہرہ چاول لیں۔ پھر اوپر سے پکی ہوئی چکن مکسچر ڈالیں۔ اس کو دوبارہ دہرائیں۔

 زعفران کی دھاگ کے دودھ کو اوپر کی طرف چھڑکیں (اگر استعمال کیا جائے)۔ چڑھے ہوئے دھکن کے ساتھ کم آنچ پر 20-25 منٹ تک پکائیں یا جب تک چاول مکمل طور پر پک جائیں اور فلفلہ ہو جائیں۔

جب تک بریانی پک چکی ہو، اسے چمچ کے زریعے ہلکا سا کھینچیں۔ اُوپر سے بچی ہوئی تلی ہوئی پیازیں چڑھائیں۔ گرم گرم رائتہ یا سلاد کے ساتھ پیش کریں۔

No comments:

Post a Comment